Liefdevol leven brengt mij veel. Vooral rust en acceptatie

zelfliefde

Liefde is belangrijk, voor jou, voor mij en voor alles en iedereen om ons heen. Liefde heb je nodig om een fijn leven te leven. Misschien denk je nu als eerste aan de liefde die je van een partner ontvangt, maar ik bedoel alle soorten liefde. Liefde voor je partner, voor je kinderen, voor de natuur, voor de dieren en zeker niet te vergeten; de liefde voor jezelf; Zelfliefde.

Als kind zocht ik vooral naar liefde bij mijn ouders, maar in het drukke caféleven was die liefde in mijn beleving moeilijk te vinden. Ik ervaarde eerder angst en het gevoel van alleen zijn. Ik zocht liefde en aandacht in eten, eten was de vriend die er onvoorwaardelijk voor me was. Gedurende mijn leven besefte ik steeds meer dat het niet het eten was wat ik nodig had, maar zelfliefde. Alleen dat is moeilijk, hoe kun je goed  van jezelf houden als je dat nooit echt geleerd hebt?

Zelfliefde is een proces

Ik heb vanaf mijn 15e  allerlei therapieën gevolgd en aan verschillende soorten coaching gedaan, zowel één op één, als in groepsverband. Zowel met gesprekstechnieken, als met lichaamswerk of creatieve therapie. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het in de afgelopen 30 jaar wel gedaan. En overal leer je wat anders,  soms ten goede en soms ten kwade. Gelukkig voel ik zelf altijd of iets goed voor mij is en zodra iets niet meer goed voelde, stopte ik er ook mee. Zo bleef ik steeds trouw aan mezelf, wat ook deel uitmaakt van zelfliefde. Voor mij is de zoektocht naar liefde ook geen eindbestemming, maar een proces, iets wat je hele leven in ontwikkeling is. Waar je de ene keer meer mee bezig bent als op een ander moment. Voel liefde in kleine momentjes door de dag;  voel liefde voor het mooie steentje langs te waterkant, voor de buurvrouw die naar je zwaait als ze langs je huis loopt en ook voor het mooie vlindertje dat rustig naast je neerstrijkt als je in het gras zit. Hoe vaker je bewust liefde voelt voor een situatie, voor iets of iemand, hoe meer van deze momentjes je zult ervaren.

Een liefdevolle wereld

Als iedereen in deze wereld liefdevol zou leven, dan zou het er een stuk vrediger aan toe gaan denk ik. Het is lastig om altijd liefdevol te zijn in een wereld die ons constant uitdaagt het tegenovergestelde te voelen. We worden dagelijks geconfronteerd met dingen als ziekte, oorlog, verwoestingen en geweld. Dan is het moeilijk om altijd liefdevol te blijven.

Liefdevol leven is eenvoudig als je je blij en vreugdevol voelt, maar het wordt uitdagender als je vervelende emoties ervaart en je omgeving  juist het tegenovergestelde van liefde laat zien.

Zelf een liefdevol leven leiden

Liefdevol leven vereist wel wat oefening en discipline, maar het is het meer dan waard om er mee aan de slag te gaan. Behulpzame vragen zijn bijvoorbeeld: “Wat zou liefdevolle aandacht nu doen?” of “Wat heb ik nu werkelijk nodig van mijn liefdevolle zelf?” Door deze vragen te stellen kan jouw leven even vertragen. Je geeft jezelf rust en tijd om niet meteen op de situatie te reageren, je luistert even naar wat er van binnen nodig is, je voelt jouw werkelijke behoeften en daar  handel je dan steeds meer naar.

Wie leeft vanuit liefde kan evengoed “negativiteit” ervaren, maar je gaat er anders mee om. Je geeft niet meteen een reactie naar de buitenwereld, maar je laat het volledig bij je binnen komen en observeert dan wat er bij jezelf gebeurd. Terwijl je jezelf observeert, ga je met je aandacht naar je gevoel en je voelt er liefde voor. Voel liefde voor wat er zich ook maar aandient. Op die manier ontwikkel jij je tot een liefdevoller mens. Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor alles om je heen. Je straalt de liefde natuurlijk ook uit naar je omgeving. Ik merk zelf dat ik minder hoef te reageren op alles, ik ervaar dingen, laat situaties binnen komen en observeer wat dit met mij doet.

Een voorbeeld hiervan is als ik naast mijn partner zit en hij begint voor de zoveelste keer te mopperen over iets wat hem is ‘overkomen’. Ik observeer wat het met mij doet en vaak komen er dan ook gedachten zoals ‘Wat irritant, houdt hij dan nooit eens op met dat geklaag?!’. Maar hij zal pas ophouden met zijn geklaag bij mij in de buurt, als ik er zelf liefde voor voel. Dat klinkt misschien gek, maar zo binnen, zo buiten. Dus als ik er zelf vrede mee heb, als ik liefde voel voor alles wat het met me doet en daar in harmonie mee ben, dan zal het geklaag buiten mij niet meer binnen komen of misschien zelfs niet meer in mijn aanwezigheid zijn. Dus ook al sta je op ontploffen: voel liefde voor de ontploffing, voel liefde voor je irritaties, voel liefde voor je angst, boosheid of wat dan ook. Het zal je helpen een liefdevoller leven te leiden.

Tips om meer in liefde te leven

 • Neem elke dag een moment voor jezelf om jezelf liefdevolle aandacht te geven. Doe dit door naar binnen te keren en jezelf te vragen hoe het met je is en wat er aandacht nodig heeft. Zo maak je van jezelf een prioriteit en schenk je jezelf dagelijks een dosis liefde.
 • Zie een verschil van mening met iemand anders als een kans om te leren en te groeien. Wees nieuwsgierig!
 • Oordelen of mopperen over anderen is dat deel in jezelf veroordelen. Roddelen over een ander is eigenlijk roddelen over dat deel in jezelf. Zie het als iets interessants wat je bij jezelf kunt onderzoeken en nog meer mag accepteren.
 • Begroet mensen op straat met een glimlach. Een simpele glimlach heeft een groot effect op jezelf en een ander, zelfs als de ander niet terug lacht.
 • Besef dat je anderen niet kunt veranderen, net zoals dat andere mensen jou niet kunnen veranderen. Je kunt wel zelf bepalen hoe je met een situatie om wilt gaan.
 • Voel je dankbaar voor de fijne mensen en dingen in je leven.
 • Richt je aandacht op de mooie momentjes, dan zul je er steeds meer van ervaren.
 • Laat de liefde steeds meer groeien, kijk wat er door jou heen wil stromen. Welke inspiratie krijg je? Welke creativiteit? Gooi eens een briefje door de brievenbus bij de buren, schenk koffie aan mensen die buiten werken, stuur iemand een berichtje om hem of haar een fijne dag te wensen.
 • Geef jezelf regelmatig een dosis zelfliefde door het nemen van een bad, sauna of een ontspanningsmassage
 • Als je jezelf een weekend vol liefde wilt geven, kun je je hier aanmelden voor een relax retreat. Deze staat helemaal in het teken van liefde voor jezelf en selfcare.

Wil jij ook meer zelfliefde ervaren?

Je kunt ook de gevoelsoefening doen die ik hier op de website heb staan heb staan of via Spotify.

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.