Stiltewandeling in de natuur

stiltewandeling

In onze drukke levens is het vinden van momenten van rust en reflectie heel erg nodig. Een moment om stil te staan bij het leven. Bij het hier én nu. Echte stilte hebben we niet vaak meer om ons heen, maar het dichtst bij de stilte is midden in de natuur.

Stilte, ondanks dat je de wind hoort suizen.
Stilte, ondanks dat je een eendje door het water hoort bewegen.
Stilte, ondanks het geknisper van de blaadjes onder de schoenen.

Een stiltewandeling biedt je een momentje van bezinning in het dagelijks leven. Je kunt dit dagelijks doen, wekelijks of net wanneer je er behoefte aan hebt.

Stiltewandelingen in de omgeving van Hollands Welvaren

Onze B&B is omringt door natuur waar je in alle stilte heerlijk kunt wandelen. Door tijdens een stiltewandeling met jezelf of met anderen te lopen, maak je makkelijker contact met wat er vanbinnen bij je leeft. Soms is het onrust en ongeduld wat je tegenkomt, maar soms ook innerlijke stilte. Door in stilte te lopen beleef je de natuur om je heen dieper en intenser dan wanneer je “gewoon” gaat wandelen. Zeker als je samen met anderen loopt en kletst ben je je minder bewust van de natuur en haar positieve werking. Het samen met anderen in stilte lopen, versterkt het positieve effect nog meer. Je kunt tijdens je verblijf bij Hollands Welvaren zelf gaan wandelen, maar we gaan soms ook met meerdere B&B gasten tegelijk aan de wandel. We lopen in een afstandje van elkaar, ieder op eigen tempo, dan ben je ook niet geneigd om met elkaar te kletsen of te denken aan wat de ander misschien denkt.

eendjes tijdens stiltewandeling

Wat brengt een stiltewandeling jou?

 • Vertragen en waarnemen: Stiltewandelingen laten ons tempo vertragen. Wanneer we in stilte wandelen kunnen we niet anders dan de natuur zien, te luisteren en te voelen. Er zijn weinig prikkels en hierdoor kunnen we de tijd nemen om te vertragen. We merken details op die we anders door andere ruis over het hoofd zien.
 • Stressvermindering: De natuur heeft een bewezen kalmerend effect. Stiltewandelingen verminderen stress, verlagen de bloeddruk en stimuleren positieve gevoelens. Het is een vorm van natuurlijke en gratis therapie.
  Verbinding met de natuur: Tijdens stiltewandelingen ervaren we een verbondenheid met de natuur. Dat ook wij, als mensen in stenen huizen en stromend water, nog steeds deel uitmaken van een groter geheel.
 • Creatieve flow: De rust en ruimte die stiltewandelingen geven zorgen ervoor dat je ruimte in je gedachten hebt, hierdoor kun je beter nadenken, krijg je makkelijk nieuwe ideeën en gaat de creativiteit weer stromen.
 • Moment van zelfreflectie: Stiltewandelingen geven ons een moment van reflectie. We kunnen nadenken over ons leven, dingen waar we blij mee zijn, maar ook waar we tegenaan lopen. Ook kan je doelen en prioriteiten stellen, door de rustige omgeving kan je echt naar binnen keren.
kabbelend water tijdens stiltewandeling

Hoe begin je met een stiltewandeling?

Misschien wandel je te weinig en zou je een stiltewandeling willen proberen. Dan heb ik een paar tips voor je om de beste ervaring te hebben.

 1. Kies de juiste locatie: Zoek een rustige, natuurlijke omgeving op waar je niet wordt afgeleid door druk verkeer of lawaai. Dit kan een bos, park, strand, of zelfs een rustig natuurgebied zijn. Bij Hollands Welvaren hebben we diverse gebieden; een dijk, een klein bos maar ook een weidegebied.
 2. Begin met ademhalen: Als je nog erg druk in je hoofd en lichaam bent is het fijn om even een moment te nemen om te aarden, dit kun je doen door een paar keer bewust te ademen. In door je neus, laat de lucht tot je buik gaan en blaas dan weer uit door je mond. Visualiseer hoe jij de onrust die in je zit, uitblaast. Je kan daar ook mijn podcast voor beluisteren.
 3. Rust: Wandel rustig, neem een tempo aan wat prettig is. Niet te langzaam dat je loopt te slenteren, maar je hoeft er ook niet flink de pas in te hebben. Doe wat fijn voelt voor jou en wat je wat langer kunt volhouden. Luister naar je lichaam en wees je bewust van je beweging.
 4. Reflecteer: Na de wandeling kun je even stilstaan en reflecteren over wat je hebt ervaren. Dit kan een waardevol moment zijn om inzichten op te doen en je gevoelens te uiten.

Kies je ervoor om samen te wandelen? Laat je wandelmaatje dan weten wat je wilt; vertel dat je de intentie hebt om in stilte te wandelen, anders ga je zo weer kletsend het bos door en mis je je doel.

Het belangrijkste is om te onthouden dat stiltewandelingen bedoeld zijn om je te helpen ontspannen, je gedachten tot rust te brengen en je te verbinden met de natuur. Er is geen juiste of verkeerde manier om ze te doen, zolang je de stilte respecteert en geniet van het moment. Het kan zijn dat het eerst wat onwennig voelt, maar als je alleen bent is stil zijn direct al een stuk makkelijker. Als je het fijn vind kan je mijn gratis wandelmeditatie luisteren.

Wil jij ook echte stilte ervaren?

Als je bij ons in de B&B verblijft kan je een losse stiltewandeling boeken. Tijdens een relaxretreat, retreatproeverij of privéretreat zit een stiltewandeling er al bij.

Ik wens je veel wandelplezier. Boek direct een verblijf

regenboog tijdens stiltewandeling

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.