Vind rust in meditatie in deze onzekere tijden

mediteren geeft rust in onzekere tijden

Overal ter wereld is onrust waar je juist behoefte hebt aan het vinden van rust. En dat is niet gek; we zijn door een nieuw virus onzeker over wat de toekomst ons gaat brengen. We zitten voornamelijk thuis met ons gezin, onze huisgenoten of misschien wel alleen. In dit soort situaties ben je voornamelijk op jezelf aangewezen en heeft je hoofd opeens tijd om over van alles na te denken. Er is namelijk een stuk minder afleiding nu we zo min mogelijk het huis mogen verlaten. 

Je kunt gaan piekeren en wordt onrustig, hierdoor ben je prikkelbaarder en slaap je misschien slecht. Dat is normaal gesproken al vervelend, maar nu we thuis constant in elkaars nabijheid zijn is het toch wel prettig als de sfeer thuis ook leuk blijft voor iedereen! Meditatie kan zeker in deze tijden steun geven. Ik neem je graag mee door mijn meditatiereis.

Burn-out en hoe meditatie daarbij helpt

Op mijn 20ste kwam ik terecht in een burn-out. Het enige wat ik wilde was rust in mijn hoofd. Niet die constante stroom aan gedachten en prikkels, maar gewoon rust. In het zondagskrantje las ik over een meditatiecursus in de stad en ik besloot het een kans te geven. Elke week volgde ik, zittend op een houten meditatiebankje, de lessen. Het oncomfortabele houten bankje is niet iets waar ik goede herinneringen aan heb, maar de vrouw die de lessen gaf was erg lief dus ik bleef netjes elke week terugkomen.

Na de cursus heeft mijn lieve vader nog een prachtig houten meditatiebankje met hartjes voor mij gemaakt. Deze ben ik 2 jaar geleden op mijn vakantie helaas vergeten mee terug te nemen en staat misschien nog wel in de mooie natuur van Denemarken. Tja… ook loslaten hoort bij mediteren.

Fijn om iets te hebben waar je rust in kan vinden

In de afgelopen 25 jaar heb ik perioden dat ik elke dag aan het mediteren ben en soms komt het voor dat ik het tijden niet doe. Ik merk aan mijzelf dat ik er in moeilijke tijden meer behoefte aan heb. Het brengt me tot rust, geeft me vertrouwen en ik kom weer tot mezelf. Het is fijn om iets te hebben waar je rust in kan vinden, waar je niets voor hoeft te hebben behalve jezelf.

De bekende voordelen

 • Je krijgt meer innerlijke rust.
 • Je leeft meer in het hier en nu.
 • Je immuunsysteem wordt versterkt waardoor je gezonder wordt.
 • Je krijgt meer energie.
 • Je bent beter afgestemd op je intuïtie en je gevoel.
 • Je komt dichter bij wie je werkelijk bent.
 • Je bent minder snel geïrriteerd en dus vrolijker.

De bovenste voordelen ken je waarschijnlijk wel, maar mediteren heeft nog 3 minder bekende voordelen die ik graag met je wil delen.

Het positieve effect van goed ademen

Haal even diep adem.’ We hebben dat allemaal wel eens tegen iemand gezegd die in paniek was, flink gehuild heeft of ergens tegenop zag. Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan maar ademen helpt ons om weer even ‘terug te komen’. Een flinke teug adem naar je buik laten gaan en uitblazen via je mond helpt je lichaam om tot rust te komen.

Op angstige momenten gaat je lichaam in een bepaalde modus, we noemen dat de freeze-flight-fight modus.

Een modus die ervoor zorgt dat we onszelf in veiligheid kunnen brengen.

Het helpt ons om te overleven onder bedreigende omstandigheden. En als we de situatie hebben overleefd daalt de adrenaline en cortison productie tot normale waarden en komen we weer tot rust. Die bedreigende omstandigheden waren vroeger nogal anders, waar de angst vroeger ontstond door een wolf die op je pad stond, kan het tegenwoordig een sollicitatiegesprek of een belangrijk examen zijn waar je lichaam zo heftig op reageert. Je lichaam maakt geen verschil tussen jouw soorten angst. Dus hoe vaker je goed en rustig ademhaalt, hoe meer rust je hebt en hoe minder angsten en stress je zult ervaren. Vanuit rust en zonder stress functioneer je moeitelozer, effectiever én efficiënter. Adem dus bewust.

Mediteren verhoogt je trillingsfrequentie

Alles in het universum heeft een trillingsfrequentie. Een boom, een woord en zelfs een gedachte die je hebt, alles heeft een eigen trilling. Gelijksoortige trillingen trekken elkaar aan, dat wil zeggen dat lage energieën of lage trillingen ook lagere energieën/trillingen aantrekken.

Gevoelens met een lage trilling zijn bijvoorbeeld haat, woede en angst. Als je hier alleen mee bezig bent trek je dit ook aan. Ben je heel liefdevol, optimistisch en dankbaar? Dan heb je een hoge trillingsfrequentie en trek je deze trilling ook aan.

De law of attraction, zoals dit heet, klinkt ook wel heel logisch; je bent als optimistisch persoon liever bij een ander optimistisch persoon. Een negatief persoon kost je eerder energie, dan dat hij je energie geeft.

Als je nu weet dat gedachten een trillingsfrequentie hebben en dezelfde soort aantrekt kun je er dus je voordeel mee doen. Richt je tijdens je meditatie vooral op dingen met hoge trillingen; liefde, dankbaarheid, vrede, vriendelijkheid en je zal dit terugkrijgen uit het universum. Daarom staat het verhogen van je trillingsfrequentie in mijn 7-minuten-meditaties centraal.

Ook kort mediteren heeft effect

Een belangrijk doel van mediteren is dat je innerlijke rust gaat ervaren, dat je in het hier en nu leeft. Je denkt misschien dat je elke dag 20 tot 30 minuten de tijd moet nemen om te mediteren, maar dat is niet zo. Ook met een korte meditatie kun je rust bereiken, je kunt tenslotte beter een paar keer per week kort mediteren dan dat je het helemaal niet doet.

Zelf start ik de dag met een korte meditatie van zo’n 5 tot 7 minuten. Als mijn wekker ’s ochtends gaat stem ik mij heel bewust af op mijn innerlijke bron, de bron van het universum en de aarde. Ik kies een affirmatie of zin die op dat moment mijn leven ondersteunt. Daarmee verhoog ik al direct in de ochtend mijn trillingsfrequentie. En als de wekker voor de tweede keer gaat sta ik op en begin ik de dag veel rustiger en dat heeft een positief effect op mijn hele dag. Zo profiteer ik van de voordelen van mediteren zonder dat het mij extra tijd en moeite kost. Ik raad het je aan om dit ook te proberen, het heeft zoveel voordelen!

Wil jij ook (starten met) mediteren?

Op Spotify en op mijn website staan diverse gratis meditaties die je kunt doen. Start direct en abonneer je op Spotify

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.