Een maand zonder suiker; mijn ervaring met afkicken van de suikerrush

maand-zonder-suiker

Na de zoveelste migraine aanval ben ik het zat, ik wil dit niet meer. Naast de heftige hoofdpijn kan ik ook steeds minder prikkels verdragen. Kortom: er moet iets veranderen en ik besluit om weer op mijn voeding te letten. Ik begin bij de suikers. Ik heb al eerdere pogingen in mijn leven gedaan om zonder toegevoegde suikers te leven. Dan ging ik lekker aan het gedroogd fruit, agavesiroop, ahornsiroop en honing. Dat was nog steeds heerlijk smikkelen terwijl ik dacht dat ik ‘goed’ bezig was. Alleen deze keer wilde ik mij er nog meer in verdiepen en zo kwam ik op de podcast van Lieke de Bever terecht; Topfit Suikervrij. Terwijl ik daarnaar luisterde leerde ik dat óók suikervervangers je bloedspiegel laten stijgen en dat het mijn afhankelijkheid naar suikers juist verergerd.

De stem in mijn hoofd zei dat ik zoetigheid moest eten

Deze keer geen zoetigheid meer, behalve 1-2 stukken fruit per dag. De eerste 2 weken zijn verschrikkelijk, ik denk alleen maar aan zoetigheden. Gedachtes als ‘Zal ik toch nog een beetje ahornsiroop door de yoghurt doen?’ of ‘Zal ik een bananenbrood bakken?’ gingen door mijn hoofd.  Als ik het ondanks de trek niet neem, voel ik me sterk. Ik kan dit. Op sommige momenten is het moeilijk, ik ‘moet’ dit nemen zegt het stemmetje in mijn hoofd. Gelukkig doe ik het niet, ook niet als we tijdens een familieweekend veel uit eten gaan en ik vaak ‘stiekem’ ga snoepen om spanningen weg te eten. Ik heb mijn kaas en nootjes mee en daardoor lukt het om de zoete verleidingen ook hier te weerstaan.

Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-10 om 14.19.35

De suiker gaat uit mijn systeem

Tijdens de eerste weken zonder suikers was ik moe, had ik hoofdpijn en was ik  veel chagrijnig, maar naar mate de weken vorderen krijg ik meer energie en vooral meer rust in mijn hoofd. Ik kan kalmer blijven in bepaalde situaties en de dingen raken me minder. Ook ben ik niet meer de hele tijd met eten bezig, wat ook rust geeft. Eerst dacht ik dat het lag aan een gebrek aan wilskracht, maar nu zie ik dat de suikers mij afhankelijk maakte en dat ik hierdoor telkens weer trek had in iets. Mijn lichaam kreeg steeds weer een seintje. Terwijl ik dacht dat ik al gezond at met al die natuurlijke suikers uit de natuurwinkel… Tegenvaller wel. Nu ik dit al langere tijd zo doe merk ik dat het me nu steeds minder moeite kost om geen toegevoegde suikers te eten. Bijzonder om op deze manier het effect van die suikers op je lichaam en denken te ervaren.

Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-10 om 14.19.21

Vervelende effecten van suiker

Waarom wil ik met je delen wat het stoppen met suikers voor mij heeft gedaan? Omdat de meesten die mij volgen zich ook herkennen in HSP, stressgevoelig en snel overprikkeld.  Zij hebben meer behoefte aan rust in het hoofd en in hun lichaam. Ik zeg niet dat dit dé oplossing voor al jouw problemen is, maar ik weet wel dat suiker het allemaal verergert. Dat je door de suikers nog minder prikkels kan verdragen, vaker geïrriteerd bent, je slecht slaapt en dat het eten van suiker ook suikercravings en moodswings veroorzaakt. Allemaal dingen die je liever kwijt dan rijk bent.

In onze B&B hou ik er rekening mee als jij tijdens je ontbijt wel van suiker wilt genieten, misschien omdat je dat altijd eet of misschien vanwege een speciale gelegenheid? Dan maak ik daar nog steeds een feestje van, voor jou. Ik zal je namelijk nooit vertellen hoe jij moet leven, maar ik wil je wel graag inspireren om je leven fijner en mooier te maken.

Wil jij afkicken van suiker?

Ben je benieuwd wat een maand lang geen toegevoegde suikers nemen voor jou kan betekenen? Boek een paar dagen in onze B&B om zo alleen maar met jezelf bezig te hoeven zijn, dan heb je de rust en de tijd om af te kicken van deze suikerrush. Ik kan je er in begeleiden en ik zorg voor voeding waar geen toegevoegde suikers in zitten. Om het je gemakkelijker te maken kan ik je heerlijk verwennen met  massages en meditaties of ik verwarm de hot tub voor je. Alles om het zo een beetje ‘dragelijk’ te maken de eerste tijd van je ontwenning, want het is een flinke omslag nu we gewend zijn aan zoveel suiker in ons systeem.

Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-10 om 14.18.54

Stop ik nu na deze maand zonder suiker?

Nee hoor, ik zet het voort omdat ik niet meer afhankelijk wil zijn van ‘iets’ buiten mij. Ik heb ook geen zin in moodswings, hoofdpijn, migraine en irritaties. Ik hou van mezelf en wil mijzelf voeden in plaats van de voedingsindustrie, want ook dat biologische koekje met speltstroop komt uit deze industrie. Steeds meer eet ik zoals de natuur het bedoeld heeft; met mijn moestuin als voorraadkast en ik kan dat iedereen aanraden.

Wil jij ook starten met afkicken??

Boek een paar dagen in onze B&B om zo alleen maar met jezelf bezig te hoeven zijn, dan heb je de rust en de tijd om af te kicken van deze suikerrush. Ik kan je er in begeleiden en ik zorg voor voeding waar geen toegevoegde suikers in zitten. Boek direct een verblijf

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

  • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
  • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
  • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
  • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
  • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.