Alleen zijn heeft iedereen af en toe nodig

alleen zijn heeft iedereen soms nodig

De zin ‘Ik moet even alleen zijn.’ heeft voor veel mensen een negatieve lading. Het is een kreet die vaak gezegd wordt tijdens een conflict of ruzie. De persoon die dit zegt moet zich daar even uit terugtrekken om te zien hoe het nu verder moet. Toch heeft alleen zijn niet alleen een negatieve reden, zeker niet. Alleen zijn en de tijd voor jezelf nemen is goed en iedereen heeft dat nodig op zijn tijd. Zelfs als alles perfect verloopt in jouw leven mag je best even een paar uur of paar dagen voor jezelf nemen. Een verblijf in de rustige natuur of in een mooie stad waar jij je fijn voelt. Het is aan jou.

Weg met dat schuldgevoel als je even alleen wilt zijn

Neem de tijd voor jezelf en voel je daar niet schuldig over. Dat is het eerste wat ik tegen je wil zeggen. Het schuldig voelen tegenover je partner en/of kinderen is een groot obstakel als het gaat om tijd voor jezelf nemen. Je voelt je misschien onmisbaar en bent bang dat thuis alles in de soep loopt als jij er niet bent om de controle te houden, of je bent bang dat je gezin het niet leuk vindt dat jij er even in je eentje op uit gaat. Maar geloof mij, het is goed voor iedereen als gezinsleden ook eens aan zichzelf als individu denken. En thuis redden ze het heus wel hoor. Als die wasmand een keertje overvol raakt omdat niemand weet hoe de wasmachine werkt is dat echt geen reden om maar thuis te blijven en door te gaan.

Jij bent waardevol

Tijd voor jezelf nemen en even alleen zijn is gezond. Je kunt bewust zijn van hoe je in het leven staat, hoe jouw lichaam aanvoelt en wat er in je hoofd speelt. In het dagelijks leven zijn we op de automatische piloot bezig en hebben vaak een to-do-list met van alles wat we achter elkaar doen. Dat is niet erg, maar jij als persoon bent de tijd voor jezelf waard. Waardevolle tijd met jezelf, een tijd waarin je alleen bent maar je niet alleen voelt.

Taboe op alleen zijn

Het lijkt tegenwoordig minder geaccepteerd als iemand graag alleen is. Je bent dan ‘ongezellig’  of ‘saai’. Op social media zien we foto’s voorbij komen van mensen omringd met vrienden en familie aangevuld met hashtags als #gezellig #goodttimes. Maar waarom hebben we die ‘gezellige goodtimes’ niet in ons eentje? Alleen zijn is iets anders dan je alleen voelen. Alleen zijn is iets moois, als je dit kunt. Je alleen voelen is verdrietig.

Voordelen van alleen zijn

Als jij als persoon de gave hebt om alleen te kunnen zijn is dat super. Dat je iemand bent die niet meteen naar zijn telefoon grijpt om toch maar de connectie te voelen met anderen zodra je een paar minuten alleen bent. Juist op de momenten dat je alleen bent kun je dieper gaan.

 • Alleen zijn biedt zelfreflectie
  Als je alleen bent kun je bedenken wie jij bent zonder dat de mening en reacties van de buitenwereld daar invloed op hebben.
 • Door alleen te zijn kun je bedenken wat jij echt wilt voor jezelf
  Als jij met niemand rekening hoeft te houden, wat zou je dan doen, waar zou je wonen, hoe zou je leven en hoe zou jij je kleden? Voel je niet schuldig, want dan zitten er toch weer anderen in je hoofd en nu draait het om jou.
 • Alleen zijn geeft je de kans om te doen wat jij wilt
  Geen overvolle agenda en geen sociale druk van anderen om naar een verjaardag te gaan waar je helemaal geen zin in hebt. Nee, als jij alleen bent kun je doen waar jij de behoefte aan hebt. Hier laad je ook heerlijk van op! Het gevoel van vrijheid en niet afhankelijk zijn van anderen werkt bevrijdend.
 • Als je alleen bent kun jij beter een eigen mening vormen
  Misschien moet je een knoop doorhakken, maar vind je dat ontzettend moeilijk. Je buurvrouw zegt dit, je broer zegt dat en ook je beste vriendin probeert je te overtuigen dat haar idee het beste is. Als je alleen bent en niet allemaal mensen om je heen hebt die jou, met de beste bedoelingen, advies geven kun je zelf een mening vormen. Denk na over het probleem en voel welk effect de voor- en nadelen op jou hebben.
 • Als je alleen bent kun je focussen
  Het is soms heerlijk om met alle collega’s op kantoor te zitten, te kletsen over van alles, maar ondertussen ben je bezig met een opdracht die voor jou belangrijk is. Je wilt niet de saaie muts zijn, dus je mengt je af en toe ook nog even in het gesprek, maar eigenlijk ben je steeds half gefocust op jouw opdracht en half het gesprek aan het meeluisteren. Als je alleen bent kun je pure focus hebben waar jij dat wilt hebben. Schrijf je bijvoorbeeld een boek? Dan is alleen zijn echt het beste wat je kunt doen om flink wat kilometers te maken. Geen afleiding, alleen jij en het verhaal wat je gaat uitwerken. Je hebt ook meer rust om te denken.

Ik denk dat het belang van alleen zijn nu wel duidelijk is en ik hoop dat je het schuldgevoel aan de kant kunt schuiven. Hoe fijn is het als jij na je weekend alleen zijn weer helemaal opgeladen en vrolijk terug komt? Omdat je weer weet waar je mee bezig bent, waar je naar toe wilt in dit leven en wie jij als persoon bent. Of misschien omdat je die knoop eindelijk overwogen hebt doorgehakt. Ik gun het je.

Wil jij ook een paar dagen alleen op vakantie?

Bij ons in de Bed & Breakfast kan je een privé retreat boeken. Een lang weekend helemaal voor jou alleen! Even echt opladen en ervaren wat alleen zijn met je lijf en geest doet! Boek direct een privé retreat in onze B&B

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.